Dobré ráno milí gurmáni!
Dlouho jsem doma nepekla žádný slaný koláč a tak jsem se rozhodla pro tento jednoduchý quiche. Je velmi chutný, křehký a můžete si udělat různé kombinace chutí, buď alá co dům dá a nacpete tam vše, nebo si promyslíte, jaké chutě byste rádi nakombinovali.
Já si chtěla tak trochu přivolat léto, chybí mi teplo, sluníčko, nošení minima oblečení a ne chodit jako nabalený sněhulák v x vrstách abych nezmrzla a ještě ke všemu jsem v tom nemotorná.
Na těsto do dortové formy o průměru 26 cm a budete potřebovat:
- 80 g másla při pokojové teplotě
- lžičku soli
- 180 g hladké mouky (já použila jemně mletou žitnou mouku)
- 2-5 lžic vody na spojení
Na náplň:
- 2 mozzarelly
- 1 vajíčko
- trocha smetany na vaření - jen na získání barvy a chutě
- Z výše uvedených ingrediencí vytvořte těsto, které se nerozpadá a drží pohromadě. Jelikož se máslo touhle činností dost zahřeje, vytvořené těsto dáme na 1 hodinu do lednice, aby se zchladilo.
- Začneme vyvalovat těsto. Nejlépe to jde, když si jej dáte mezi dva pečící papíry, lépe se Vám potom bude i přendávat do připravené formy. Vyválíte těsto do výšky asi 0,3-0,5 cm. Rovnoměrně jej poté rozložte v pečící formě a přebytečným těstem čouhající mimo plech zalepte případné nedokonalosti.
- Zase šoupneme na půl hodiny těsto do ledničky. Během té doby si vyhřejeme troubu na 200 °C.
- Připravené těsto asi na 10 místech propícháme vidličkou, přikryjeme alobalem a ten zatížíme čočkou, fazolí či suchou cirznou. Předpékáme 10 min. Zatěžujeme těsto z prostého důvodu - během předpékání se bude nafukovat, ale my jej potřebujeme naprosto rovné, k tomu nám poslouží právě zátěž.
- Po předpečení sundáme alobal i s obsahem a vyhodíme. Z pečené čočky už nic kloudného nevytvoříme. Ztlumíme troubu na 180°C. Polovychladlý korpus potřeme rozkvedlaným vajíčkem a na 5 min dáme zpátky do trouby.
- Nyní máme korpus připravený k plnění! Já jsem použila dvě velká rajčata nakrájená na kolečka a prokládala jsem je s plátky mozzarelly, celkem mi na to padli necelé dvě mozzarely. Naskládala jsem je dokolečka přes sebe a vše zalila zbytkem rozšlehaného vajíčka s jedním na víc a trochou smetany, aby dostalo lepší chuť a strčíme na cca 15-20 minut ještě do trouby na oněch 180°C. Až začne sýr zlátnout, je hotovo!
A co vy, taky se Vám stýská po létě a přivoláváte si jej pomocí letních jídel?
Krásnou středu,
Amaya
Tak toto vyzerá extra mega super. Určite skúsim doma
OdpovědětVymazatPozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky
Ten koláč sa ti podaril.
OdpovědětVymazatwww.citygirl159.blogspot.sk